Kees van Overveld

In memoriam door Marcel Grooten

Kees is jarenlang een gewaardeerd (bestuurs)lid geweest van het Philips’ Toneel. Daarbij heeft hij zich als speler,  auteur en regisseur zeer actief ingezet om onze vereniging verder te brengen. Zijn vriendelijkheid en intellectuele capaciteiten waren onnavolgbaar.

Van zijn passie voor creativiteit en theater genoten wij samen. De olijke en vrolijke Sinterklaasvoorstellingen met humoristische verwikkelingen voor kinderen en ouders, blijven ons bij.

Misschien was zijn meesterwerk wel zijn zelf geschreven toneelstuk ‘Uriël’ uit 2005. In dit stuk en in zijn boek ‘Nachtzwaluw’, doet hij uit de doeken hoe toneel en leven in elkaar steken. Hoe hij de overeenkomst tussen toneelscenario’s en het leven zelf inzichtelijk maakt. Deze zomer nog had ik met Kees daarover een tweetal bijzondere gesprekken, die wonderbaarlijk zijn voltooiing kregen in dit afscheid.

Kees heeft het mysterie van het leven weten te ontcijferen. De onwetendheid van de toekomst,  de vrije wil én de vrije keuze, zijn voorwaarden voor het ten volle kunnen ervaren en beleven van dat leven. Met dié wetenschap heeft Kees gekozen voor zijn afscheid, en zijn leven bij ons voltooid.

Ik heb met hem afgesproken, dat er in ons PhilTon Theater een stoel voor hem zal staan, rechts aan de zijkant. Van daaruit zal hij nog altijd bij ons aanwezig zijn, maar nu vanaf de andere zijde: vanaf de vijfde wand …

image003

Repetitiefoto ‘De kersentuin’ op 12 februari 2015

Hartelijk welkom!