Leo van Batenburg

Overleden 26 augustus 2020. In memoriam door Marcel Grooten

Leo was een van de pijlers van onze vereniging, 37 jaar lang. Al jaren erelid en gedecoreerd met de vrijwilligerspenning van de Gemeente Eindhoven. Altijd betrokken, gepassioneerd en warmhartig naar anderen. Altijd belangstellend en vol inzet. De persoonlijke toitoitoitjes die alle spelers en deelnemers bij elke première van hem mochten ontvangen waren zijn onnavolgbare uiting van liefde. Zo’n groot en warm hart voor ieder die bij het Philips’Toneel was en kwam.

Leo was een meester in het ontwerpen en bouwen van prachtige decors die precies zolang meegingen als de voorstellingen. Opgebouwd uit enkel noodzakelijke stukken van liefst reeds gebruikt materiaal en hout. En duurzaam zolang als nodig. Zijn werkplaatsarchiveringssysteem was vermaard. Schijnbaar een grote rommelbende maar de ordening zat in de geest van Leo die alvast spulletjes en materiaal voor een mogelijk nieuw project bij elkaar had geharkt. Niemand die dat kon volgen… Met Leo samen hebben we veel gebouwd en gesjouwd. Energiek als hij altijd was.

Leo heeft, als begenadigd acteur, in talloze voorstellingen gespeeld. Vanaf 1984 met ‘Wij improviseren’, van Pirandello tot aan ‘De kersentuin’ van Tsjechov in 2015. Luchtige maar ook sterke dramastukken als ‘De vuurproef’ van Arthur Miller, ‘Festen’, van Thomas Winterberg en ‘De koning sterft’ van Ionesco.

Leo was jarenlang beheerder van ons verenigingsonderkomen dat we mede met zijn inzet en vindingrijkheid tot een prachtig theatertje hebben omgebouwd. Leo was sleutelbewaarder, aan de poort van het Philips’Toneel. De steenrots van de vereniging.

Marcel Grooten, Philips’Toneel Voorzitter

Hartelijk welkom!