Othmar Schob

Overleden 7 februari 2021. In memoriam door Herbert Platzer.

Een Oostenrijker in hart en nieren, die tweederde van zijn leven in Nederland doorgebracht heeft. Van jeugd af aan beschouwde hij muziek en cultuur als belangrijkste bezit van hem en zijn omgeving. Zang en toneel hebben voor hem altijd een grote rol gespeeld; reeds in zijn studententijd in Wenen was hij actief in het politieke cabaret (‘Der Rote Hund’).

Eenmaal in Nederland werd hij in de jaren ‘60 ook lid van het Philips’Toneel en heeft als voorzitter een grote rol gespeeld in het verjongen van het ensemble en het aantrekken van professionele regisseurs. Hij heeft door de jaren heen heel veel grote en kleine rollen gespeeld; als laatste King Lear in de productie ‘Ongelikt’ (2004).
Othmar is al vele jaren erelid van het Philips’Toneel en heeft tot zijn laatste jaren veel belangstelling vertoont voor het reilen en zeilen van de vereniging. Zolang het hem mogelijk was heeft hij de voorstellingen van het Philips’Toneel bezocht en hij gaf altijd een vakkundige kritische maar opbouwende ‘recensie’ van wat hij had gezien.

Naast zijn lange staat van dienst bij het Philips’Toneel heeft Othmar ook hoofdrollen in grote musicalproducties van het Academisch Genootschap vertolkt. Met zijn eigen Vindobona-ensemble reisde hij door het hele land en bracht Weense muziek en liederen ten gehore.  Tot het laatste jaar voor zijn overlijden heeft hij nog muziekmiddagen verzorgd voor bewoners van zorgcentrum Berkenstaete in Son.

Wij zullen Othmar Schob in een eervol aandenken bewaren.

 

Herbert Platzer, Philips’Toneel

 

Hartelijk welkom!