Het leven van Galileo Galilei – 17 t/m 26 mei

Het leven van Galileo Galilei is geschreven door Bertolt Brecht (1898-1956).

Al op zeer jonge leeftijd, was Brecht maatschappijkritisch. Hij zette zich af tegen de nutteloosheid van oorlog en de oneerlijke machtsverhoudingen in de wereld.
Met zijn stukken wil Brecht ons een spiegel voorhouden, hij wil de maatschappelijke structuur zichtbaar maken en laten zien dat die niet onveranderlijk is.

Doordat de toneelstukken van Brecht maatschappijkritisch zijn, wordt in 1933 de opvoering van een van zijn toneelstukken ruw verstoord door de politie. De organisatoren, waaronder Brecht, worden vervolgd wegens hoogverraad. Brecht, zijn familie en vrienden  vluchten van Berlijn naar Denemarken. Datzelfde jaar worden de werken van Brecht in Duitsland tot verboden literatuur verklaard, ze vallen ten prooi aan de boekverbranding.

Tijdens zijn ballingschap in Denemarken schrijft hij, in 1938, het stuk “Het leven van Galilei”.

Het stuk gaat over de grote natuurkundige die onder bedreiging van marteling door de inquisitie zijn theorie over de beweging van de aarde rond de zon moet herroepen.

Doordat Galileo per toeval in bezit kwam van een in Nederland uitgevonden verrekijker, kon hij de hemellichamen beter bekijken en bestuderen dan tot op dat moment mogelijk was.
Hij zag dat de maan geen “lichtje in de lucht” was, maar een koud hemellichaam, net als de aarde.
Tevens zag hij dat Jupiter manen heeft, die er omheen draaien.
Zijn waarnemingen waren in strijd met het geldende beeld, dat de aarde het centrum van het heelal is en dat sterren vastzitten aan enorme kristallen bollen om de aarde heen.

Aangezien de macht van de kerk gebaseerd was op dit oude wereldbeeld, werd Galileo uiteindelijk vervolgd door de inquisitie en werd zijn werk verboden.

In een tijd van zoeken naar waarheid, nepnieuws en oorlog, is het verhaal van Brecht weer zeer actueel. In deze bewerking van het stuk wordt het publiek de vraag gesteld “Wat is waar?”. Met het toneelstuk “Het Leven van Galileo Galilei” laat Brecht zien dat de waarheid soms lijnrecht tegenover een wereldbeeld staat en, als je de parallel durft te trekken, dit niet alleen in 1600 zo was. In retrospectief zijn deze misstanden eenvoudiger te zien.

Een indrukwekkende klassieker in een modern jasje met een knipoog en humor gespeeld.

KLIK HIER om kaarten te reserveren

Spelers
Bas van Wezel, Christopher Hojny, Ellen Kater-Baats, Gonny Seegers, Herbert Platzer, Leanne Berden, Marcel Grooten, Pauline Crooijmans,  Riki Klasen

Tekst
Bertolt Brecht

Bewerking en regie
Frank van den Berg

Techniek
René van Hoek

Decor
Cor Verbakel en Frank van der Blom

Kleding
Riki Klasen, Ineke Krugers en Anjo van de Mortel

Producent
Elle van den Broek-Pepers

Speeldata
De voorstelling is inclusief een pauze

Vrijdag 17 mei  19:30 – 22:00 uur
Zaterdag 18 mei  19:30 – 22.00 uur
Zondag 19 mei  14:30 – 17:00 uur
Vrijdag 24 mei  19:30 – 22:00 uur
Zaterdag 25 mei  19:30 – 22.00 uur
Zondag 26 mei  14:30 – 17:00 uur

Locatie
PhilTon Theater, Lindenlaan 1b, Eindhoven
Foyer is open vanaf een half uur voor aanvang van de voorstelling
Gereserveerde kaarten kunnen tot een kwartier voor aanvang van de voorstelling afgehaald worden bij de kassa van het PhilTon Theater op vertoon van de bevestigingsmail (digitaal of geprint).

Entreeprijs
€ 12,= (incl. 1 consumptie)

KLIK HIER om kaarten te reserveren