Philips Toneel brengt 2 nieuwe voorstellingen in april en mei

Het Philips Toneel gaat dit jaar een dubbele uitdaging aan door twee voorstelling op de planken te brengen.

De eerste betreft ‘De Kersentuin’ van Tsjechov

Het stuk speelt zich af in het jaar 1900, in een Russisch landhuis dat omgeven is door een kersentuin. Anja, de dochter van de landeigenaar Ranevskaja, haalt haar moeder terug uit Parijs omdat ze inmiddels zo diep in de schulden zitten dat ze het huis per opbod moeten verkopen. Anja’s moeder was met haar geliefde naar Parijs vertrokken nadat haar jonge zoon was verdronken in een nabijgelegen rivier. De broer van Ranevskaja, Gajev, kan ook niet met geld omgaan en heeft eveneens in Parijs al zijn geld verloren.

Redding komt wanneer een rijke koopman genaamd Lopachin voorstelt om vakantiehuisjes te bouwen op het landgoed, zodat er in de zomer gasten kunnen verblijven tegen betaling. Hij wil hiervoor de volgens hem nutteloze kersentuin verbouwen. Deze tuin is echter het kenmerk van het landgoed. De enige andere oplossing is als Warja, de pleegdochter van het gezin, met Lopachin zou trouwen, maar dat plan blijkt niet uitvoerbaar.

In de rest van het stuk proberen verschillende personages de kersentuin te redden, maar zonder succes. Aan het eind geeft Ranevskaja een groot feest, maar op de achtergrond is te horen hoe de kersentuin gekapt wordt. Een voor een vertrekken de personages van het landgoed om elders een nieuw leven op te bouwen. Alleen de oude bediende Firs blijft achter.

De tweede voorstelling is ‘De Goede Mens van Sezuan’ van Bertold Brecht.

Drie goden dalen neer op aarde. Ze onderzoeken of er één goed mens bestaat. In Sezuan vinden ze bij niemand onderdak, behalve bij de hoer Shen Te. Zij biedt de goden een slaapplaats aan, ook al is dat rampzalig voor haar zaken.

De goden belonen haar met geld. Genoeg om een winkel te huren en tabak te kopen. Zodra haar winkel open is, komen er allerlei mensen om van haar rijkdom te profiteren. Shen Te is zo goed dat ze geen nee kan zeggen. Daarom vermomt ze zich als haar denkbeeldige neef: Shui Ta.

Als Shui Ta stelt zij orde op zaken. Hij wijst mensen de deur of laat ze in de winkel werken. De winkel groeit uit tot een tabaksfabriek. Maar de achterdocht en de onvrede ten aanzien van Shui Ta groeien mee.

Als Shen Te liefde voelt voor een werkloze vliegenier, dreigt het noodlot toe te slaan. De problemen stapelen zich op, zeker als ze zwanger raakt. Uiteindelijk kan Shen Te niet anders doen dan haar dubbelleven aan de goden op te biechten.